For English

Kış Sebzeleri Her Derde Deva

Uzmanlar, kış aylarında vücut direncinin düşmesiyle birlikte vitamin ihtiyacının iki kat arttığını, kış sebzelerinin ise vitamin açısından bu eksikliği giderdiğini belirtiyor.

Sebzelerde bulunan antioksidanlar, hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Ayrıca sebzeler, içerdikleri posa ile bağırsak faaliyetlerine yardımcı olurken, kabızlığı engelliyor ve uzun süre tok kalmamızı sağlıyor. Bağışıklık sistemimizde önemli bir rolü olan C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınması, özellikle sigara içenlerin daha fazla C vitamini almaya özen göstermesi gerekiyor. Çünkü vücutta C vitamini eksikliğinde halsizlik, çabuk yorulma ve hastalıklara yakalanma riski artıyor.

Beslenme ve diyet uzmanları, lahana, karnabahar, ıspanak, marul, pazı, roka, pırasa, soğan, sarımsak gibi kış sebzelerinin kanser ve kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını bildirdi. Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler ise kan yağlarının (kolesterol) ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkili. Brokolinin yüzde 56, Brüksel lahanasının yüzde 29, lahananın yüzde 70, karnabaharın yüzde 70 oranında kanser ve kalp-damar hastalığı riskini azaltması içerdikleri glikosinolat maddesine bağlı

Sebzelerin faydaları ise şöyle sıralanıyor:

Brokoli: Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Antikarsinojenik (kansere karşı koruyucu) etkisi yüksek, kalsiyum açısından zengin, dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu, lif oranı yüksek bir besindir. Enginar: Kan şekerini dengelemede, kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde ve karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir.

Sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Maydanoz: C vitamini ve demir deposudur. Böbrekleri temizleyici, kan şekerini dengeleyici ve kansere karşy koruyucu etkiye sahiptir.
Kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı maddenin kandaki stres hormonunu azalttığı, bu yolla damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağladığı, ayrıca kolesterolü de düşürdüğü belirtiliyor.

Lahana: Beyaz lahana en iyi toksin atıcıların başında yer alıyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliği vardır. Düşük kalorili, A,B ve C vitaminleri açısından zengin, bol posa içeren ve tohumları idrar söktürücü özelliğe sahip bir bitkidir.

Kırmızıbiber: Karotenoidler, flavonoidler, esans yağları ve bol C vitamini içeren kırmızıbiberin yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğü biliniyor.

Karnabahar: Karnabahar hem enfeksiyonlara karşı etkin hem de antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içeriyor. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir. İçerdiği bol miktarda fosfor, özellikle osteoporozu önleyici ve kemik oluşumunu destekleyici etkiye sahiptir.

Pırasa: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengindir. E, C, B1, B2 ve A vitamini içeriği yüksektir. Pırasa böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici etkin maddelere sahiptir. İçerdiği posa sayesinde kabızlıkta tercih edilen sebzeler arasındadır.

Ispanak: Başta demir olmak üzere çeşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak çok değerli bir besindir. Mide, karaciğer ve pankreas salgılarını uyarır. Ispanakta, demir dışında magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller bulunur.

Havuç: A vitamininin ön maddesi olan karotenleri içerir. Bu maddenin aktif hale geçmesi için havuçlu salataların mutlaka yağıyla yenmesi gerekir.

Kaynak : IHA

Denetçiler
Yönetmelik
Onaylı Denetçiler