Türkiye’de GDO’lu ürünler var mı? ve varsa bu ürünlerin denetimi ve takibi nasıl yapılıyor sorusuna Tarım Bakanlığı yazılı olarak cevap verdi. GDO’lu ürünlerle ilgili işlemler Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre yürütülmektedir açıklaması yapan Tarım Bakanlığı, 26 Eylül 2010 yılında biyogüvenlik kanunu yürürlüğe girdi ve bu kanun kapsamında GDO ile ilgili yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve GDO ile ilgili bazı görevlerin yürütülmesi için Biyogüvenlik Kurulu oluşturuldu ...
“Söz konusu yönetmelik kanunun kapsamına giren ürünlerle ilgili olarak; GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO ve ürünlerinin kurul kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır.
GDO içeren ürünlerin etiketinde GDO’ludur ifadesinin kullanılması zorunludur. Kurulun önerisi doğrultusunda onaylanmış genler için, ürünün GDO’lu olarak etiketlenmesini gerektiren alt limit % 0,9 olarak onaylanarak uygulamaya alınmıştır.
Biyogüvenlik kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen olmadığından kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar GDO açısından riskli olan ürünlerin GDO’lu üretim ve ticaretin olduğu ülkelerden yapılması durumunda ithalatlarda %100 analiz yapılmakta olup gıda amaçlı GDO’lu ürün ithaline izin verilmemektedir.”